Soorten Sushi

Het meest bekende gerecht uit Japan is ongetwijfeld Sushi. De populariteit heeft het vooral te danken aan de verschillende varianten van de Sushi. Daarbij staat centraal dat de het gerecht niet overheersend qua smaak is en dat de ingredienten min of meer altijd rauw zijn. De vis die wordt gebruikt is vers dit om de echte smaak te behouden.

Sushi kan op allerlei manieren bereidt worden, waardoor er ook verschillende varianten zijn. Tegenwoordig zijn er 5 echt populaire Sushi varianten die zijn oorsprong in Tokio vinden. Deze varianten zijn ontstaan begin negentiende eeuw.

Nigiri

Een bedje van rijst waarop een stukje vis wordt gelegd. De rijst is nog enigszins warm en vult daarmee de koude vis aan. Deze sushi hoeft niet perse met de stokjes gegeten te worden, dit kan ook met de handen. Alvorens men deze Nigiri in één hap probeert op te eten wordt deze eerst lichtjes in sojasaus gedompeld.

Hoe maak je Sushi Nigiri

Sashimi

Sashimi is de vreemde vis in de varianten van Sushi. Deze sushi wordt namelijk niet met rijst geserveerd. Het gaat om rauwe vis die gegarneerd wordt met wat zeewier onder de vis. De Sashimi is de enige sushi die verplicht met eetstokjes gegeten wordt. Dit vanwege hygiene.

Hoe maak je Sushi Sashimi

Maki

Misschien wel de bekendste soort sushi, althans in het westen. Deze sushi wordt gemaakt van rijst en een vulling van vis. Dit vaak met een groente zoals komkommer of ei. Dit alles gerold in zeewier. Maki betekent letterlijk in het Japans “gerold”. Het zwarte zeewier wordt Nori genoemd. De sushi chef snijdt doorgaans de rol in vier of 8 kleinere stukken.

Hoe maak je Sushi Maki

Uramaki

Bij de Uramaki wordt meestal gebruik gemaakt van twee of meer soorten vulling. De uramaki is de sushi die bekend staat als “binnenstebuiten” sushi. De vulling en zeewier zitten aan de binnenkant. Een maki  die binnenstebuiten is gekeerd.

Hoe maak je Sushi Uramaki

Temaki

Dit is de grootste sushi die we kennen. De sushi heeft een kegelvormig uiterlijk. De vullingen zijn aan de bovenkant te zien. De nori (zeewier) is groot en knapperig.

Hoe maak je Sushi Temaki